Menu

Ernst Meinsma

1889 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 55 jaar geworden

Geboren op 04-03-1889 in Nes

Overleden op 22-01-1945 in DokkumWebsite onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Verzetslid LO-Westdongeradeel

Woonde in Nes (gemeente Westdongeradeel), Nr. 185. Zoon van Jan (Broers) Meinsma en Wytske (Ernstes) Tamsma. Gehuwd met Dieuwke van der Wagen (vier kinderen). Landbouwer. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de LO-Westdongeradeel. In zijn... Lees meer

Woonde in Nes (gemeente Westdongeradeel), Nr. 185. Zoon van Jan (Broers) Meinsma en Wytske (Ernstes) Tamsma. Gehuwd met Dieuwke van der Wagen (vier kinderen). Landbouwer. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de LO-Westdongeradeel.

In zijn boerderij verborg Meinsma wapens, die afkomstig waren van droppings door de Geallieerden. In de nacht van 8 op 9 december 1944 deed de Grenzschutz uit Oostmahorn een inval in zijn boerderij, waarbij een radiotoestel werd gevonden. Meinsma moest mee voor verhoor, maar kreeg nog gelegenheid zich te verkleden. Dat deed hij echter niet. Wel verdween hij in een schuilplaats waar zich ook onderduikers bevinden. Na enig zoeken werd hij ontdekt en gearresteerd.

Meinsma is overgebracht naar het SD-hoofdkwartier in Leeuwarden en daar ernstig mishandeld. Als represaille voor het doodschieten van de Duitse SD'er Jakob Maus (Büchel 31 augustus 1900) op 19 januari 1945 in De Valom en de op 24 januari 1945 in Leeuwarden aan de gevolgen van deze aanslag overleden Belgische SS-chauffeur Raoul de Keuckelaere (Gent, 15 maart 1907) is hij met negentien anderen op de Woudweg in Dokkum gefusilleerd.

Meinsma nam in de voormalige gemeente Westdongeradeel een voorname plaats in op politiek, staatkundig en kerkelijk terrein. Onder anderen was hij gemeenteraadslid van de Anti Revolutionaire Partij (ARP), die later is overgegaan in het CDA, Zijn naam staat op een gedenkteken op de executieplaats en de monumenten aan de Noorderdwinger in Dokkum en in het plantsoen voor het voormalige gemeentehuis van Westdongeradeel te Ternaard. Een verbindingsweg tussen Nes en Moddergat is naar hem vernoemd.

Sluiten
Bron: www.wo2slachtoffers.nl

Geplaatst door Theo van der Horn op 23 september 2021

Ernst Meinsma staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Bijz. Begraafplaats te Nes


Vak/rij/nummer 25 3

Monument

Naam:
Ternaard, oorlogsmonument

Plaats:
Noardeast-Fryslân

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief