Elis Cornelis Achterberg

1907-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 37 jaar geworden

Geboren op 27-10-1907 in Zeist 

Overleden op 06-03-1945 in Wöbbelin Landkreis Ludwigslust 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Elis Cornelis Achterberg

Elis Cornelis Achterberg wordt geboren op 27 oktober 1907 in Zeist als zoon van Cornelis Achterberg en Geertrui Dirkje Vos (huwelijk 1903). Hij trouwt met Adriana Aleida Maria van Os (1917-1995). Zijn beroep is gemeente ontvanger in Zelhem; als... Lees meer

Elis Cornelis Achterberg wordt geboren op 27 oktober 1907 in Zeist als zoon van Cornelis Achterberg en Geertrui Dirkje Vos (huwelijk 1903). Hij trouwt met Adriana Aleida Maria van Os (1917-1995).

Zijn beroep is gemeente ontvanger in Zelhem; als ambtenaar is hij belast met de invordering van alle inkomsten en ontvangsten van de gemeente en met alle betalingen uit de gemeentekas. In de Tweede Wereldoorlog is hij verzetsman van de L.O., commandant van de Luchtbeschermingsdienst, pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Zeer waarschijnlijk is hij ook betrokken geweest bij de wapendropping op het Grote Veld in Vorden. Op 18 december 1944 verblijft hij met een groep verzetskameraden uit Zelhem en Borculo op boerderij de Boggelaar van landbouwer Derk Jan Pardijs in Leesten (Warnsveld).

verzetsboerderij 'de Boggelaar" in WO2 (collectie Ina Brethouwer)

De landbouwer Pardijs doet veel in het verzet en staat ook in contact met leidinggevende personen van het regionaal gewapend verzet, die zijn boerderij als uitvalsbasis hebben. De groep is verraden en plotseling rijdt een Duitse overvalwagen het erf op. De boerderij wordt omsingeld en de directe omgeving uitgekamd door de vijand. Zij vinden zeven onderduikers, die in de vrachtwagens geduwd worden. Slechts één man kan ontsnappen (Guus) maar zijn broer Anton wordt meegenomen.

De groep mannen komt terecht in gevangenis de Kruisberg Doetinchem. Vroeg in de middag van 1 februari 1945 krijgen 64 mannen in de leeftijd van 16 tot 75 jaar het bevel zich klaar te maken voor vertrek. De gevangenen krijgen hun persoonlijke bezittingen terug en ontmoeten elkaar in een bovenzaal van de Kruisberg. Er volgt een aantal keren appèl en dan wordt men in groepen van vier opgesteld. Onder zeer strenge bewaking loopt de colonne rond vijf uur naar het spoorwegstation van Doetinchem, waar men ongeveer drie kwartier later aankomt. De gevangenen worden verdeeld over drie goederenwagons. Ze krijgen nog kans om voedsel en kleding van aanwezige familie, bekenden en bezorgde burgers aan te nemen en even met hen te praten of berichten door te geven aan familie. Dan vertrekt de trein richting kamp Neuengamme. Onderweg kan een aantal mannen ontsnappen, springt uit de trein. Dat zijn Sevink uit Zelhem, Bosch van Rosenthal van Huize den Dam uit Eefde en Van den Wall Bake van de Kieftskamp uit Vorden.

Elis Cornelis Achterberg overlijdt aan de ontberingen in Wöbelin op 6 maart 1945. Ook landbouwer D.J. Pardijs overlijdt in Neuengamme evenals Hendrik Willem Wolsink uit Zelhem.

Met Pinksteren, 20 mei 1945, komt er bericht in Halle, gemeente Zelhem, dat “ontvanger Achterberg is overleden”, evenals dominee Pasma van Almen . “Verschrikkelijke berichten van mishandeling en gebrek komen aan het licht.” Bron: dagboek Halle Heide G.J. Lemereis.

Sluiten
Bron: Ina Brethouwer, eigen onderzoek, boek uitgave 2020 "Dat offer is groot geweest

Geplaatst door Ina Brethouwer op 17 oktober 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Zelhem, herdenkingsmonument

Plaats:
Bronckhorst

Zelhem, herdenkingsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu