Hendrik Peeneman

1914-2006

1434540686.jpg

Slachtoffer van de oorlog

Is 92 jaar geworden

Geboren op 26-04-1914 in Arnhem 

Overleden op 16-05-2006 in Doorn 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Aktion Rueckfluter

De familie heeft al veel over hem geschreven. Wat op de KL kaart van Buchenwald vermeld staat en ws niet bekend is, is dat hij op 31-10-1944 uit Buchenwald is "ontslagen" en bij de Firma W Staupendahl in Weimar ondergebracht is in het kader van de aktie Rueckfluter.
Bron: Haeftlingspersonalkarte Buchenwald

Geplaatst door Reinoutje Kaas op 29 augustus 2021

Mijn vader, een slachtoffer?

Deze foto is gemaakt tijdens de mobilisatie. Zijn eenheid was 2-II-8RI Kazerne was de Menno van Coehoornkazerne in Arnhem. Tijdens de mobilisatie zijn ze ondergebracht in de Openbare School in Rhenen. Mijn vader staat achteraan, 3e van rechts. Hij... Lees meer

Deze foto is gemaakt tijdens de mobilisatie. Zijn eenheid was 2-II-8RI Kazerne was de Menno van Coehoornkazerne in Arnhem. Tijdens de mobilisatie zijn ze ondergebracht in de Openbare School in Rhenen. Mijn vader staat achteraan, 3e van rechts. Hij had op dat moment "de bof", vandaar de bolle wangen. Rechts naast hem, Gerrit Gudden, zijn "slapie" zoals hij hem noemde. Gerrit is gesneuveld. De anderen zijn onbekend, zou graag weten wie het zijn en hoe het ze vergaan is. Mijn vader heeft "de Greb" overleefd. Maar heeft er nooit veel over verteld. Ging ieder jaar naar de herdenking van 8-RI op het ereveld in Rhenen op 2e Pinksterdag. Tot het niet meer kon en hij ook geen bekenden meer tegenkwam. Na de overgave moest hij werken voor de Duitsers, bij Krupp in Essen. Werd wel redelijk behandeld maar erg veel bombardementen. Toen hij daar niet meer naartoe wilde, moest hij onderduiken. Werd ondergebracht bij boer Henk Hiddink in Varsseveld. (geen familie van....!) Ging door voor een familielid. Is op een bepaald moment naar huis gegaan, dacht dat het wel veilig genoeg was. Helaas is hij thuis opgepakt ivm werkweigering. Waarschijnlijk verraden door een "landgenoot" uit de omgeving. Werd gebracht naar de Koepel in Arnhem, toen naar Kamp Amersfoort en vandaar naar Duitsland, Kamp Buchenwald. Daar is hij een klein jaar geweest. Ook daarover heeft hij nooit gepraat. Tegen zijn broer zei hij: Ik kan het je wel vertellen maar dat kun jij toch niet begrijpen! Het was te erg allemaal. Hij werd vrijgelaten korte tijd voor het kamp bevrijd werd door de Amerikanen. Omdat hij nog niet terug kon heeft hij een poosje onderdak gehad bij een Duitse boer. Hij werkte daar, kreeg kleding, goed te eten en kon zo een beetje bijkomen. Toen NL bevrijd was kon hij naar huis. Met de trein via Frankrijk en Belgie naar Arnhem terug. Wist niet waar zijn ouders en mijn moeder waren. Die waren ge-evacueerd naar Loenen (Veluwe). Via een bekende kwam hij erachter waar ze waren. Na de oorlog is hij met mijn moeder in Rotterdam getrouwd, zijn daarna verhuisd naar Amerongen. Ze zijn 60 jaar gelukkig getrouwd geweest. Mijn vader is overleden op 16 mei 2006 op 92-jarige leeftijd. Wat hem tot het einde erg dwars heeft gezeten is de opmerking van een ambtenaar in Apeldoorn, waar hij zijn nieuwe papieren moest ophalen. "Zo nu ga je je toch zeker wel aanmelden voor Indonesie?".............!!

Als ik zijn "verhaal" zo eens bekijk, ja dan kun je hem gerust ook een slachtoffer noemen.

Sluiten
Bron: Marian Peeneman

Geplaatst door peentje op 19 mei 2015

F4d12e432a4d6d026530986b203333c5 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk
Menu