Menu

Seerp Postma

1921 - 1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 23 jaar geworden

Geboren op 27-09-1921 in Bedum

Overleden op 02-12-1944 in ApeldoornMilitair onderdeel

Website onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Seerp (Sep) Postma (Witte Dirk)

Seerp (Sep) Postma (Witte Dirk) werd op 27 september 1921 in Bedum geboren. Hij woonde in Baarn en zat op het christelijk lyceum in Hilversum. In het najaar van 1941 deed hij kandidaatsexamen rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van een... Lees meer
Seerp (Sep) Postma (Witte Dirk) werd op 27 september 1921 in Bedum geboren. Hij woonde in Baarn en zat op het christelijk lyceum in Hilversum. In het najaar van 1941 deed hij kandidaatsexamen rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van een verdere studie is het echter nooit gekomen, aangezien Postma een loyaliteitsverklaring weigerde te ondertekenen en bovendien de Vrije Universiteit tot nader order de deuren moest sluiten. In oktober 1943 lukte het hem om als schippersknecht op de binnenvaart, Frankrijk te bereiken om uiteindelijk via een spectaculaire tocht over de Pyreneeën, in Spanje terecht te komen. Begin maart 1944 kwam hij in Gibraltar aan waar hij werd ingelijfd bij de Prinses Irene Brigade. Op 16 maart 1944 arriveerde hij in Engeland, waar hij voor zijn moedige vlucht van koningin Wilhelmina het Kruis van Verdienste ontving. In Engeland meldde hij zich bij de luchtmacht, maar werd afgekeurd vanwege zijn slechte ogen. Daarom trad hij als vrijwilliger in dienst van het BBO (Bureau Bijzondere Opdrachten). In de nacht van 7 op 8 april 1944 werd Sep als geheim agent gedropt in de Wieringermeerpolder met de opdracht het verzet te steunen. Hij hield zich intensief bezig met wapendroppings, wapen- en sabotage-instructies in Utrecht en op de Veluwe. Hij werd bij een vergadering van kopstukken uit het ondergronds verzet in Utrecht opgepakt en naar de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn gebracht. Op 2 december 1944 werd hij met nog 12 anderen naast de Koning Willem III kazerne geëxecuteerd. Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en door de Britse regering met The King's Commendation for Brave Conduct. Sluiten
Bron: Brochure "Het Keienmonument" Uitgave van Fred Klijndijk in samenwerking met het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee op de de Koning Willem III kazerne te Apeldoorn.

Geplaatst door klijndijk op 05 maart 2017

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Baarn, bevrijdingsmonument

Plaats:
Baarn

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief