Gerardus Marie Theodorus Putter

1911-1942

1405788001.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 31 jaar geworden

Geboren op 18-11-1911 in Amsterdam 

Overleden op 01-12-1942 in Wassenaar, Waalsdorpervlakte 



Afbeeldingen

1359126081.JPG

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gerard Putter werd op 30 april 1942 in Amsterdam opgepakt voor verboden wapenbezit en de verspreiding van het illegale blad Vrij Nederland. Na verhoor bracht de SD hem naar Utrecht. Daar werd hij ter dood veroordeeld en voor de uitvoering van het... Lees meer
Gerard Putter werd op 30 april 1942 in Amsterdam opgepakt voor verboden wapenbezit en de verspreiding van het illegale blad Vrij Nederland. Na verhoor bracht de SD hem naar Utrecht. Daar werd hij ter dood veroordeeld en voor de uitvoering van het vonnis opgesloten in de beruchte gevangenis Het Oranjehotel in Scheveningen. Op 1 december werd hij samen met anderen op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten en ter plekke begraven.

Na de oorlog is zijn lichaam opgegraven met dat van veel anderen. De meeste stoffelijke resten konden vrij snel geïdentificeerd worden, maar van 28 slachtoffers kon de identiteit niet worden vastgesteld. Hun lichamen werden begraven op een oorlogsbegraafplaats in Wassenaar. Toen deze begraafplaats in 1982 ontruimd moest worden, zijn onder andere de graven van de onbekenden overgebracht naar het ereveld Loenen. Toen al is geprobeerd de identiteit van de onbekenden te achterhalen. Er waren sterke aanwijzingen dat Gerard Putter daarbij hoorde, toch kon dat niet worden aangetoond.

Een achterkleinzoon van de heer Putter hoorde in mei 2009 van de oproep aan nabestaanden van vermiste oorlogsslachtoffers om zich te melden. Hij nam contact op, waarna bij de zoon en dochter van Gerard Putter wat wangslijmvlies werd afgenomen. Hun DNA-profiel werd vergeleken met dat van de 28 opgegraven onbekenden. Eind december 2009 leverde dit een match op met de resten in grafnummer E-1215 op het ereveld Loenen. Gerard Putter had zijn naam terug.

Sluiten
Bron: Boek Elk mens telt geschreven door Jan Heerze in opdracht van de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 19 juli 2014

G.M.T. Putter

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 19 juli 2014

1405788001

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer E1215
putter.g.m.t.2010.jpg

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu