Wieger Teun Dick Smit

1922-1943

A12603000291A.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 11-09-1922 in Groningen 

Overleden op 17-11-1943 in Lahde, Landkreis Minden 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De meest bewogen tijd van zijn bestaan

Wieger of Kiek, zoals hij thuis werd genoemd, werd geboren op 11-09-1922 in Groningen en is opgegroeid in Den Haag. Hij was enig kind. Zijn vader: Derk Wieger Smit was telegrafist te Den Haag en tevens beheerder van het Postkantoor aldaar. Zijn... Lees meer

Wieger of Kiek, zoals hij thuis werd genoemd, werd geboren op 11-09-1922 in Groningen en is opgegroeid in Den Haag. Hij was enig kind. Zijn vader: Derk Wieger Smit was telegrafist te Den Haag en tevens beheerder van het Postkantoor aldaar. Zijn moeder: Annechien Smit-Abbring was huisvrouw. Wieger was van huis uit Doopsgezind, een vrijzinnig geloof, waarin men wars is van alles wat met geweld en met wapens te maken heeft. In 1941 vertrok Wieger naar Amsterdam waar hij student werd aan het Doopsgezind Seminarium.

Wieger Smit weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen, die van studenten geëist werd, en werd daarom als straf naar Duitsland gedeporteerd om tewerkgesteld te worden in een wapenfabriek. Hij weigerde daar werkzaamheden te verrichten, om godsdienstige en vaderlandslievende redenen. Vervolgens werd hij in september 1943 gearresteerd omdat hij sabotage daden zou hebben verricht. In november 1943 stierf hij onder erbarmelijke omstandigheden in een Arbeitserziehungslager in het Duitse Lahde (Noordrijn-Westfalen). Het was een kamp dat speciaal was ingericht voor gestrafte tewerkgestelden”.

“Hier wordt elke wil gebroken”, was de welkomstekst boven de poort van kamp Lahde. “Lahde was een groot kamp (aldus J. Grün) waar het barbaars toeging, ‘de normale straf’, schreef Grün, is ophangen, in populariteit op de voet gevolgd door zweepslagen. Er werden ‘per week’ zeventig gevangenen opgehangen en afgezien van die zeventig stierven er een twintigtal in het hospitaal, uitgehongerd en uitgeput; tien of twintig werden er doodgeslagen of doodgeschoten omdat zij niet hard genoeg werkten. Grün hoorde later dat, toen bij de nadering van de Amerikanen het kamp werd geëvacueerd, allen die in de ziekenbarakken lagen werden doodgeschoten”.

In de Singelkerk te Amsterdam hangt een plaquette ter nagedachtenis aan vier leden van de Doopsgezinde Gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, waaronder Wieger Smit. Hij wordt ook genoemd in een jaarboekje, met als thema Doopsgezinden, van de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam,

Nog tijdens de oorlog, bij het begin van de curatorenvergadering van de Doopsgezinde gemeente op 7 februari 1944, werd Wieger herdacht. Bij aanvang gaan alle aanwezigen staan, nu de voorzitter de student Wieger Smit herdenkt, die op 17 november 1943 in Duitsland is omgekomen. In sobere, maar gevoelvolle woorden schetst de spreker het enorme verlies voor zijn ouders, wier enig kind hij was. Maar ook de kweekschool betreurt hem: bemind ook bij zijn mede studenten, laat hij een goede herinnering achter aan een kwekeling, die een ijverig en betwaam leraar beloofde te worden.

Sluiten
Bron: Achternicht Ineke Kooistra

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 19 januari 2019

Wieger Teun Dick Smit staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer A414
W.T.D.Smit.JPG

Monument

Naam:
Amsterdam, plaquette in de Singelkerk

Plaats:
Amsterdam

Amsterdam, plaquette in de Singelkerk

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu