Han Stijkel, geboren in Rotterdam op 8 oktober 1911.
Studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam waar hij betrokken was bij het verzet tegen het fascisme; vanuit Portugal nam hij deel aan verzetsacties tegen Franco tijdens de Spaanse...
Lees meer
Han Stijkel, geboren in Rotterdam op 8 oktober 1911.
Studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam waar hij betrokken was bij het verzet tegen het fascisme; vanuit Portugal nam hij deel aan verzetsacties tegen Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).Na de capitulatie van het Nederlandse leger in mei 1940 was Han Stijkel één van de eersten die een verzetsgroep oprichtte. De verzetsgroep, naar hem vernoemd, was in feite een eerste OD (Ordedienst) met als doel om na het vertrek van de Duitse bezetters een mogelijk gezagsvacuüm op te vullen en daarmee een ongestoorde terugkeer van de Koningin te kunnen waarborgen.
De Stijkelgroep bestond vermoedelijk uit niet meer dan 80 personen waaronder prominente personen uit bestuurlijke kringen in Den Haag, o.a. generaal-majoor Hasselman, studenten, officieren en ondernemers. Een actieve kerngroep bevond zich in de Zaanstreek.Han Stijkel had van de regering in Londen onder meer opdracht gekregen om de verspreid in het land ontstane verzetsgroepen tot een eenheid te smeden.
Daartoe reisden hij en leden van zijn groep het hele land door. Stijkel maakte gebruik van de schuilnaam dr. Eerland de Vries. De verzetsgroep verzamelde spionagegegevens o.a. van militaire installaties in IJmuiden en Rotterdam. In de beginfase van de bezetting was dit werk uiterst moeilijk door het ontbreken van ondersteunende organisaties, bijvoorbeeld de Persoonsbewijzen Centrale die valse persoonsbewijzen maakte, daarbij worden 'beginnersfouten' gemaakt waardoor de Duitse autoriteiten in Den Haag de verzetsgroep in het vizier krijgt. De Duitsers laten de landverrader Anton van der Waals in de groep infiltreren. Via een politieorganisatie komt Stijkel in contact met de broers Willem en Arie van der Plas uit Katwijk. Zij hebben een motorbotter, de KW133 'Eendracht'. Binnen de politieorganisatie die de boot heeft geregeld, bevinden zich echter de verraders Van Dam en Wezel. Als Stijkel met Cornelis J. Gude en Jean C. Baud op 2 april 1941 uit de haven van Scheveningen wil varen, loopt alles mis. De Duitsers hebben de uitgang van de haven geblokkeerd...
Alle deelnemers in de haven van Scheveningen worden gearresteerd. Na enkele dagen verhoor werden ze overgebracht naar de Scheveningse Strafgevangenis, in de volksmond het "Oranjehotel". Al snel volgde de arrestatie van nog eens 47 medewerkers, waaronder 4 vrouwen. Na bijna een jaar werd de Stijkelgroep op 26 maart 1942 in haar geheel overgebracht naar Berlijn en gedetineerd in de Wehrmacht-gevangenis in de Lehrterstrasse.In september 1942 begint het geheime proces voor het Reichskriegsgericht, het hoogste Militaire Gerecht in het toenmalige Duitsland. Dit was uitzonderlijk, want nagenoeg alle overige gearresteerde Nederlandse verzetsstrijders zijn in Nederland berecht. De aanklacht luidde: spionage en het toebrengen van schade aan de Duitse Wehrmacht. Nog in dezelfde maand werden er 32 doodvonnissen uitgesproken. Aan andere leden van de groep werden tuchthuisstraffen opgelegd, één verzetsstrijder overleed in de gevangenis.Op 4 juni 1943 werden op een schietbaan in Berlijn-Tegelen de vonnissen voltrokken. Han Stijkel werd als eerste gefusilleerd, daarna met een tussenpoos van telkens vijf minuten, de overige leden van de Stijkelgroep. Dankzij hulp van de Franse bezettingsautoriteiten konden de lichamen in juni 1947 naar de Franse sector van Berlijn worden vervoerd waarna zij vervolgens naar Nederland werden overgebracht. Onder enorme belangstelling werden de 32 leden van de groep herbegraven op de begraafplaats Westduin (Ockenburg) in Den Haag.
Sluiten