Menu

Jan Wierenga

1908 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 36 jaar geworden

Geboren op 28-04-1908 in Uithuizen

Overleden op 08-03-1945 in Apeldoorn, Woeste HoeveMilitair onderdeel

Website onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Executie gevangenen uit Hoogeveen en omstreken

Een plan van de knokploeg Rieks onder leiding van Hendrikus Zomer om met geweld gevangen te bevrijden uit een door de Duitsers gevorderde villa in de Pesserstraat in Hoogeveen komt niet tot uitvoering omdat de gevangen de volgende dag worden... Lees meer
Een plan van de knokploeg Rieks onder leiding van Hendrikus Zomer om met geweld gevangen te bevrijden uit een door de Duitsers gevorderde villa in de Pesserstraat in Hoogeveen komt niet tot uitvoering omdat de gevangen de volgende dag worden overgebracht naar het Huis van Bewaring in Assen. De gevangenis in Assen zit vol met politieke gevangen en in de late avond van woensdag 7 maart 1945 worden met veel geschreeuw 29 gevangen uit hun cellen gehaald. Ze krijgen allemaal een pakje brood mee en horen dat ze naar Duitsland moeten om daar te werken. Ze worden echter overgebracht naar de Woeste Hoeve langs de weg tussen Aperdoorn en Arnhem. Dat is de plek waar de nacht tevoren een mislukte aanslag is gepleegd op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal in Nederland. Ook uit andere gevangenissen zijn gevangenen opgehaald, totaal 117 mannen worden in groepen van twintig naar een executieplaats gebracht en worden doodgeschoten als represaillemaatregel op de mislukte aanslag op Hanns Albin Rauter. Behalve van der Velde worden ook doodgeschoten Jan Dekker (23), Pleunis Dubbeldam (30), Harmannus Schipper (35) uit Hoogeveen, Jan Wierenga (36) uit Ruinen, Jan Vroom (25) uit Drijber en Otto Zomer (46) uit Hollandseveld. Sluiten
Bron: Hoogeveen 1940 - 1945 Historische Kring Hoogeveen 1999

Geplaatst door Cor Rijnvis op 27 mei 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Ruinen


Vak/rij/nummer E 269

Monument

Naam:
Beekbergen, 'De Woeste Hoeve'

Plaats:
Apeldoorn

Nationaal archief

Bekijk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief