William Frank Tudhope

1919-1940

WW2Gravestons-WF.Tudhope.jpg

Geallieerde Gemenebest militair

Is 21 jaar geworden

Geboren op 05-03-1919 in Johannesburg, ZA 

Overleden op 10-08-1940 in Schokland 


Beroep

Militair onderdeel

Afbeeldingen

William Frank Tudhope DFC NOP in Oorlogstijd
WW2 Gravestons WF Tudhope
WW2 Gravestons WF Tudhope
William Frank Tudhope DFC NOP in Oorlogstijd
0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Oorspronkelijke grafmarker P/O W.F. "Bill" Tudhope

Betreft de huidige (verweerde) staat in Feb. 2023 van deze grafmarker die is verplaatst van het graf van W.F. "Bill" Tudhope naar een locatie naast de ingang van een nabijgelegen onderhoudsgebouw van de begraafplaats Kampen.

Bron: Corin Gelderblom

Geplaatst door Corin Gelderblom op 13 februari 2023

Kampen Tudhope Marker22ed

Graffoto van P/O W.F. "Bill" Tudhope, 1952

Bron: Foto via NOP uit 1952 gemaakt door de vader van Bill Tudhope. (foto: Tudhope family, Anne Smith)

Geplaatst door Corin Gelderblom op 13 februari 2023

Bills Grave1952 1008x1024

Historisch kader van de laatste vlucht van Pilot Officer (2.Lt.) William Frank "Bill" Tudhope.

Op zaterdagavond 10 augustus 1940, tussen 23:15 en 24:00 uur, steeg de tweemotorige bommenwerper van het type Handley Page Hampden Mk. I, s/n. P4368 met code PL-K, op van haar basis RAF Hemswell, gelegen in het Engelse graafschap Lincolnshire. Het... Lees meer

Op zaterdagavond 10 augustus 1940, tussen 23:15 en 24:00 uur, steeg de tweemotorige bommenwerper van het type Handley Page Hampden Mk. I, s/n. P4368 met code PL-K, op van haar basis RAF Hemswell, gelegen in het Engelse graafschap Lincolnshire. Het toestel behoorde tot het RAF. No. 144 Squadron. De vierkoppige bemanning werd gevormd door:

Piloot : P/O (2.Lt.) William Frank “Bill” Tudhope
Waarnemer /
bommenrichter : Sgt. Spencer Lewis Smith Belton
Telegrafist/
boordschutter : Sgt. Duncan MacKay
Boordschutter : Sgt. Arthur James Griffiths

De bommenwerper maakte deel uit van een formatie van 57 andere bommenwerpers die een negental doelen in Duitsland moesten aanvallen. De PL-K had als aanvalsdoel die nacht de stad Homburg, gelegen even ten zuiden van het geïndustrialiseerde Ruhrgebied. Het toestel en zijn bemanning keerde niet terug van deze aanvalsvlucht.

De bommenwerper werd niet geclaimd door een Duitse nachtjager of FLAK bemanning. (Duitse luchtafweer). Ook zijn er geen waarnemingen gedaan door de overige bemanningsleden van de formatie waardoor de oorzaak van de vermissing onbekend blijft.

Op 23 augustus 1940 spoelde het lichaam van de piloot P/O Tudhope aan op de zuidwestelijke punt van het eiland Schokland, thans deel uitmakend van de Noordoostpolder in de provincie Flevoland.

P/O William Frank “Bill” Tudhope werd daarop met militaire eer door de Duitse bezetter begraven op de begraafplaats in Kampen (-IJsselmuiden) waar hij tot op vandaag rust in Vak 7, Graf 11.

De overige bemanningsleden, Sgt. Belton, Sgt. MacKay en Sgt. Griffiths worden tot op de dag van vandaag vermist en bevinden zich mogelijk nog in het wrak van de Hampden dat ergens in het IJsselmeer moet zijn neergestort. Zij worden herdacht op het herdenkingsmonument in Runnymede, gelegen in het Engelse graafschap Surrey.

Sluiten
Bron: Bill Tudhope - NOP in oorlogstijd tudhope_wf.pdf (isle-of-wight-memorials.org.uk) 10.08.1940 144 Squadron Hampden I P4368, Plt Off. William Frank Tudhope DFC, RAF Hemswell, IJsselmeer, Homburg, Missing (aircrewremembered.com)

Geplaatst door Corin Gelderblom op 31 januari 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

KAMPEN GENERAL CEMETERY


Vak/rij/nummer 711
Kampen Grave Tudhope Oct.2022(7EDsmall).jpg

Categorieën

Menu