Gerarda Spanjaard-Schonk

1887-1944

Portretfoto G. Spanjaard-Schonk, foto bidprentje.jpg

Slachtoffer van de oorlog

Geboren op 08-08-1887 in Nederasselt 

Overleden op 20-09-1944 in Venray 


Afbeeldingen

Bidprentje G. Schonk voorzijde.jpg
Bidprentje G. Schonk achterzijde.jpg

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Foto

Foto van het oorlogsmonument van Sint-Anna en het Venrayse oorlogsmonument in het centrum van Venray langs de Grote Kerk.

Bron: Eigen archief

Geplaatst door ewaldssjeng op 01 januari 2023

IMG 2069

Overlijdensdatum.

De overlijdensdatum klopt niet. Bij de bevrijding van Venray werd op 30 september 1944 de psychiatrische inrichting Sint Anna gebombardeerd omdat de Duitsers zich daar verschuilden en de geallieerden vanuit Overloon Venray wilden binnen trekken.... Lees meer

De overlijdensdatum klopt niet. Bij de bevrijding van Venray werd op 30 september 1944 de psychiatrische inrichting Sint Anna gebombardeerd omdat de Duitsers zich daar verschuilden en de geallieerden vanuit Overloon Venray wilden binnen trekken. Hierbij kwamen 16 bewoners om het leven. Pas op 17 oktober werd Sint-Anna en het grootste deel van venray bevrijd. Grada Schonk is bij het eerste bombardement om het leven gekomen. De datum 20-9 op het bidprentje klopt dus niet helemaal. Het was ook een chaotische periode. Eind oktober zijn alle bewoners geevacueerd. De aangiften van overlijden werden pas in het voorjaar van 1945 ingeschreven. Deze zijn digitaal in te zien op Rooynet, het digitaal geheugen van Venray. Grada was gehuwd met de heer Hendrikus A.Spanjaard en woonde dus op Sint-Anna, maar stond nog ingeschreven in de gemeente Heumen.

Sluiten
Bron: Eigen archief

Geplaatst door ewaldssjeng op 01 januari 2023

Monument Anna 4 5 2014 9

Foto

Bij de bevrijding van Venray kwamen door de oorlogshandelingen op Sint-Anna 36 vrouwen om het leven tussen 30 september en eind oktober 1944. Toen werden alle bewoners geevacueerd. 32 bewoners en 4 medewerkers kwamen hierbij om het leven. Sinds 4... Lees meer

Bij de bevrijding van Venray kwamen door de oorlogshandelingen op Sint-Anna 36 vrouwen om het leven tussen 30 september en eind oktober 1944. Toen werden alle bewoners geevacueerd. 32 bewoners en 4 medewerkers kwamen hierbij om het leven. Sinds 4 mei 2014 staat het monument van de oude begraafplaats van Sint-Anna nu naast het Venrayse oorlogsmonument langs de Grote Kerk in het centrum van Venray. Naast het monument staan de namen vermeld in een boek op een zuil naast de herdenkingssteen. De oude begraafplaats van Sint-Anna werd in 1997 geruimd. Op de alhgemene begraafplaats Boschhuizen is er toen op Vak-O een verzamelgraf gekomen voor de meeste bewoners van Sint-Anna en Sint-Servaas. Ook hier zijn de namen van de bewoners overleden vanaf 1944 vermeld.

Sluiten
Bron: Eigen archief

Geplaatst door ewaldssjeng op 01 januari 2023

IMG 2098

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Venray, monument op begraafplaats 'Boschhuizen'

Plaats:
Venray

Venray, monument op begraafplaats 'Boschhuizen'
Menu