Petrus Johannes van Dijk

1914-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 30 jaar geworden

Geboren op 20-11-1914 in Voorhout 

Overleden op 14-02-1945 in Bienen, Landkreis Rees 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Petrus Johannes (Piet) van Dijk, slachtoffer van oorlogsgeweld

Petrus Johannes (Piet) van Dijk wordt op 20 november 1914 in huis III-52 te Voorhout geboren. Dit is een arbeiderswoning in ’t Nestje aan de Oude Duinweg, bij de grens met Lisse. Zijn ouders zijn Petrus (Piet) van Dijk (1876-1963) en Joanna (Jans)... Lees meer

Petrus Johannes (Piet) van Dijk wordt op 20 november 1914 in huis III-52 te Voorhout geboren. Dit is een arbeiderswoning in ’t Nestje aan de Oude Duinweg, bij de grens met Lisse. Zijn ouders zijn Petrus (Piet) van Dijk (1876-1963) en Joanna (Jans) van der Klugt (1878-1959). Piet is het vijfde en laatste levensvatbare kind van het echtpaar, dat binnen enkele dagen na hun geboorte zeven kinderen verliest.

Piet wordt bloemenkoopman en vent zijn bloemen uit in Haarlem. Hij ontmoet Margaretha (Gré) van Wort, die dienstbode is in Heemstede en Haarlem. Gré is op 20 september 1913 in Schoten (nu deel van de gemeente Haarlem) geboren, de tweede dochter van Frederik Willem van Wort en Maria Johanna van Egmond.

Piet en Gré trouwen op 12 mei 1943 in Heemstede. Gré wordt in mei 1943 in het BR van Voorhout ingeschreven op het adres Heerenlaan 22, het adres waar Piet zelf op 12 januari van dat jaar is bijgeschreven en waar zijn ouders dan wonen. Eerder woont Piet op het adres Kerkweg 15 in Voorhout terwijl Gré voor haar huwelijk op het adres J.C. Oostzanenlaan 23 in Heemstede ingeschreven staat.

Op 27 januari 1944 wordt het adres van het echtpaar Oranjeboomstraat 177zw in Haarlem. De toevoeging van zw (= zwart) aan het huisnummer betekent dat het echtpaar op dit adres de benedenwoning bewoont.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Piet bij een razzia in Haarlem opgepakt. Hij moet gaan werken in Duitsland. Hij komt terecht in het dwangarbeiderskamp Rees. In een voormalige dakpannenfabriek worden daar 3500 mannen uit alle delen van Nederland gevangengehouden. Maar er zitten ook gevangenen uit Rusland, Roemenië, Polen, Frankrijk en Italië gevangengehouden.

Zij worden onder een streng regime tewerkgesteld. In het begin sterven er dagelijks in kamp Rees twee tot drie mannen. Door de slechte behandeling worden dat er eind januari 1945 ongeveer negen per dag. In totaal zijn er in 1945 door het Comité Nazorg Kamp Rees, 247 overledenen geregistreerd. Het werkelijke aantal moet meer dan 300 mannen zijn geweest.

Kort voor de bevrijding, op 14 februari 1945 om 4.00 uur overlijdt Piet van Dijk in Kamp Rees. Hij wordt begraven op de nabijgelegen oorlogsbegraafplaats in Bienen, iets ten westen van Rees en net voorbij Emmerich in Noordrijn-Westfalen. Later wordt hij herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen, Vak A, graf 514. Het overlijden van Petrus Johannes van Dijk wordt gedocumenteerd in akte B 202 van de Burgerlijke Stand in Haarlem.

Piet en Gré van Dijk - van Wort zijn de peetouders van een dochter van de oudste broer Jeroen en Ploon van Dijk die in april 1945 in Voorhout geboren wordt. De familie weet dan klaarblijkelijk (nog) niet van zijn overlijden twee maanden eerder. De weduwe van Piet, M. van Dijk - van Wort woont in de Oranjeboomstraat 177zw in Haarlem als zij de mededeling van zijn overlijden krijgt.

Margaretha hertrouwt op 4 februari 1948 in Haarlem met Arie Gerardus van Asperen. Het echtpaar verhuist via Bloemendaal en Wassenaar naar Alphen a/d Rijn waar ze in een flat wonen en enige tijd contact houden met de familie van Dijk. Voor zover bekend zijn uit haar beide huwelijken geen kinderen geboren. Margaretha van Asperen – van Wort overlijdt in Alphen a/d Rijn op 7 juli 1965.

Sluiten
Bron: Historische Kring Voorhout (HKV), Dwars Op nr. 65

Geplaatst door alnusnigra op 13 augustus 2017

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer A514
P.J.van Dijk.jpg

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu