Menu

Hendrik Jan Aberson

1916 - 1943

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 06-02-1916 in Amsterdam

Overleden op 16-02-1943 in NeuengammeWebsite onderhoud

Zoals u wellicht heeft gemerkt, is onze website veranderd.

Deze is opnieuw gemaakt op een ander CMS platform en daar komen altijd wat problemen uit naar voren. Daar wordt nu hard aan gewerkt en verwachten deze op korte termijn te hebben opgelost.

Zo zijn nog niet alle bijdrages zijn teruggeplaatst, dit gebeurt in etappes, met name ’s nachts. Mist u nog een bijdrage, dan kunt u dit doorgeven, wij zullen u dan informeren wanneer deze is teruggeplaatst.

Het bestellen van bloemen, gaan we ook nog vereenvoudigen. Mocht het bestellen van een bloemlegging niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Een vergeten tas

Hendrik Jan Aberson (26) heeft van een vijf meter lange overnaadse vlet. Met Albert de Gier (20), Jaap Kwinkelenberg (19) en Chris Reyers (19), allen uit Den Helder en timmerman, knappen ze de boot in een gehuurde garage aan de Helderse Ruyghweg... Lees meer
Hendrik Jan Aberson (26) heeft van een vijf meter lange overnaadse vlet. Met Albert de Gier (20), Jaap Kwinkelenberg (19) en Chris Reyers (19), allen uit Den Helder en timmerman, knappen ze de boot in een gehuurde garage aan de Helderse Ruyghweg op. De mannen kennen elkaar goed van het zeilen op het Amstelmeer.Bij het Wehrmachtsheim in Den Helder halen ze een mast weg en zelf maken ze een zeil. Uit een proviandkelder van de Wehrmacht in de duinen gappen ze ingeblikte voedingswaren.Op de avond van 15 februari 1942 tillen ze de vlet op een handkar en camoufleren de boot aan alle kanten met planken. Na het invallen van de duisternis dragen ze de vlet op de schouders door de duinen bij Callantsoog. Het regent en de wind wakkert aan tot stormkracht. Op zee krijgt de wind steeds meer vat op het bootje. De mast breekt af. Op een kilometer of drie uit de kust begint het bootje water te maken. Er zit niets anders op dan terug te keren. Op het strand laten ze de vlet achter. Te voet gaan ze terug naar Den Helder.Ze vergeten een tas met brieven en papieren die in de vlet is verborgen. Nog diezelfde dag arresteren de Duitsers het viertal. Ze worden afgevoerd naar de gevangenis van Scheveningen, het 'Oranjehotel'. Via het huis van bewaring aan de Gansstraat in Utrecht worden ze op transport gesteld naar concentratiekampen in Duitsland. Daar komen ze in de loop van 1943 om het leven. Sluiten
Bron: Museum Engelandvaarders Noordwijk

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 06 oktober 2017

H.J. Aberson

Geplaatst door Wil van Dorsselaer op 27 juli 2014

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief