Petrus Gerardus Johannes Baptist de Laat

1919-1941

BP Petrus de Laat VZ smal

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 06-09-1919 in Goirle 

Overleden op 17-06-1941 in Gelsenkirchen-Horst, Stadtkreis Gelsenkirchen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Uit het leven van: Piet, Petrus Gerardus Johannes Baptist de Laat.

Piet, geboren 6 september 1919 in Goirle. zoon van Petrus de Laat en Maria Johanna van Besouw. Zij kregen in totaal negen kinderen tussen 1917 en 1935 .- OorlogOp 20 januari 1941 treedt Piet in Goirle in het huwelijk met Louise Cornelia van den... Lees meer

Piet, geboren 6 september 1919 in Goirle. zoon van Petrus de Laat en Maria Johanna van Besouw. Zij kregen in totaal negen kinderen tussen 1917 en 1935 .

- Oorlog

Op 20 januari 1941 treedt Piet in Goirle in het huwelijk met Louise Cornelia van den Dries. Bij hun huwelijk werden Piet en Louise twijner (ook twerner) en twijnster genoemd, een werkwijze waarbij meerdere gesponnen draden ineengedraaid worden om een sterker garen te krijgen. Mogelijk dat Piet gevolg heeft (moeten) geven aan de oproep van de Duitse overheid om aan het werk te gaan in Duitsland. In elk geval schrijft men in 1954 aan de oorlogsgravenstichting dat hij verplicht vertrokken was en dat hij politiek betrouwbaar was. Piet zal zich niet eens met de politiek ingelaten. Hij wordt op 1 mei 1941 tewerkgesteld in de buurt van Gelsenkirchen-Horst, waar hij in de Blumenstrasze 25 kwam te wonen. Hij werd tewerkgesteld als “Gedingeschlepper” (sleper) bij de Gelsenkirchener Bergwerks-Aktien-Gesellschaft. Opvallend is dat volgens zijn werkkaart hij op 1 mei begint en dat dat ook zijn laatste dag daar zou zijn geweest. Zou hij op zijn eerste werkdag daar al gewond zijn geraakt in die mijn? We weten dat hij al op 29 mei 1941 in het St. Josefs hospitaal in Gelsenkirchen opgenomen wordt waar hij volgens de documenten op 17 juni 1941 overlijdt. Als doodsoorzaak werd genoteerd een abces aan de rechterhand met bloedvergiftiging en een longontsteking. Hij werd eerst begraven op het kerkhof van Schwielen-Horst op veld 26, rij 7, graf 4. Later werd hij herbegraven op 25 juli 1955 op de Stoffeler Friedhof in Düsseldorf in veld C, rij 2, graf 8.

Research: G. v. Heeswijk, Heemkundige Kring "de Vyer Heertganghen" te Goirle

Doss.nr.: G. Kobes, 14.1.3.6 --BU- G - 37

Sluiten
Bron: https://wikimiddenbrabant.nl/Laat_de,_Petrus_Gerardus_Johannes_Baptist

Geplaatst door Gemma van de Klundert- Bertens op 06 september 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Monument

Naam:
Goirle, oorlogsmonument

Plaats:
Goirle

Goirle, oorlogsmonument

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu